Voetreflexzonemassage

Hoe is de voetzonereflexmassage ontstaan?
Deze vorm van massage werd ruim 3000 jaar geleden al toegepast in landen als Egypte, China en India. Reeds toen had men ontdekt dat via reflexpunten op o.a. de voeten de organen en weefsels van het lichaam op een positieve manier beïnvloed kunnen worden.

Op de voeten bevinden zich namelijk zogenaamde reflexpunten- of zones, waarin het gehele lichaam, ook de inwendige organen, weerspiegeld wordt. Bij voetreflexzonemassage worden de uiteinden van de zenuwbanen en energiebanen geraakt en worden de bloedsomloop, de lymfestroom en de energiestroom beïnvloed. De massage zet aan tot een verbeterde circulatie met als gevolg een gunstig effect op de aanvoer van belangrijke voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Zo heeft een plaatselijke massage van de voeten invloed op andere lichaamsdelen en op de mens in zijn totaliteit. De werking kan stimulerend of kalmerend zijn.

Voetreflexzonemassage is een eenvoudige, maar daarom niet minder effectieve natuurgeneeskundige therapie. De hele mens is terug te vinden in de voet. Alle organen en lichaamsdelen zijn met bepaalde reflexgebieden in de voet verbonden. Door de massage van de voeten oefenen we een gunstige invloed uit op de gehele mens.

Voetreflexzonemassage kan levensprocessen die zich hebben vastgezet weer in beweging brengen. Als een orgaan of lichaamsdeel niet goed werkt, weerspiegelt zich dat in de voeten. De plek in de voet die overeenkomt met een niet goed functionerend orgaan is vaak pijnlijk. De pijnlijke plek in de voet ontstaat in eerste instantie doordat de doorstroming van energie blokkeert. Daardoor gaan het bloed en het lymfevocht minder stromen. Afvalstoffen kunnen moeilijker worden afgevoerd en voedingsstoffen moeilijker aangevoerd. Door een voetmassage kan zo’n gebied weer in je bewustzijn gebracht worden.

Voetmassage is voor de meeste mensen een zeer prettige massage. Ook genieten mag natuurlijk. Hoeveel ouders masseren niet als vanzelfsprekend de voeten van hun kinderen, en hoe heerlijk is het niet om na een vermoeiende dag je voeten te laten kneden en strelen door je partner. Je kunt hiermee nooit iets verkeerd doen, en het heeft een zeer gunstige werking op je algehele gezondheid. De voetmassage is geschikt voor alle leeftijden en is makkelijk te combineren met heel veel andere behandelingen.

Indicaties voor voetreflexzonebehandelingen zijn o.a: hoofdpijn, migraine, maag- en darmklachten, longaandoeningen, eczeem, allergieën, rugklachten, depressies, menstruatie- en overgangsklachten enz.

Er zijn echter ook contra-indicaties: bij infectieziektes en ziektes met hoge koorts, ontstekingen en zwangere vrouwen tot 6 maanden mag u geen voetreflexzonebehandeling ondergaan.

Een voetreflexbehandeling duurt ca. een half uur en wordt uitgevoerd met de handen en zonder hulpmiddelen. Tijdens de behandeling kan duidelijk worden in welke gebieden het evenwicht verstoord is door het ontstaan van prikkels, pijn jeuk, transpiratie of kleurverschil. De plaats waar dit gebeurd geeft aan welk lichaamsdeel uit balans is. Door de plekken intensiever te behandelen, wordt het evenwicht in het daarmee overeenkomende orgaan of lichaamsdeel herstelt. In het algemeen geldt hoe gevoeliger een gebied is hoe meer aandacht het gebied nodig heeft. De gevoeligheid is voor ieder persoon anders en kan per keer verschillen. Het kan zijn dat de gevoeligheid per keer toeneemt. De druk zal altijd aangepast worden aan de situatie op dat moment. Beide voeten worden altijd geheel behandeld( het lichaam is immers een geheel) daardoor krijgt het lichaam de kans zijn evenwicht te hervinden.

Wanneer u voor de eerste voetbehandeling komt wordt een dossier aangelegd. Klachten, leefwijze, medische voorgeschiedenis, eerdere behandelingen e.d. worden hierin opgenomen. Ook bij de volgende keren zal naar uw ervaring gevraagd worden. Goed of juist minder goed geslapen kan als reactie worden gezien. Ook veelvuldig plassen en hoofdpijn behoren tot de normale reacties. Aan de hand van uw ervaring kan een behandelplan worden aangepast. Een sessie bestaat uit 6 behandelingen. Een voetreflexzonebehandeling is niet alleen een prettige, maar ook een veilige methode van behandelen. Deze massagevorm activeert en ondersteunt het van nature in iedereen aanwezige zelfherstellend vermogen. Er wordt geen diagnose gesteld en er worden geen geneesmiddelen voorgeschreven. Wanneer duidelijke afwijkingen herkend worden zal u geadviseerd worden een arts te raadplegen.