Triggerpoint therapie

Wat zijn triggerpoints?
Een triggerpoint is een – voelbare – spierknoop in overbelaste of geblesseerde spieren. Deze gevoelige plekken ’triggeren’ op een andere plek in het lichaam pijn (afgeleide pijn, of referred pain).

De moeilijkheid met triggerpoints is dat ze pijn afleiden. Deze verplaatsing van pijn zet iedereen op het verkeerde been, inclusief de meeste artsen. Dit is de reden dat pijn zo vaak foutief wordt gediagnosticeerd en zo vaak met pijnstillers wordt behandeld. Pijn is een teken dat er iets fout zit en dat het je aandacht nodig heeft. Is het goede geneeskunde de boodschapper om zeep te helpen en de boodschap te negeren?

Enkele veel voorkomende voorbeelden van afgeleide pijn zijn: pijn in hoofd en holtes, pijn in de nek, waardoor je je hoofd niet kunt draaien. Maar ook pijn in kaak, oor, of keel kunnen het gevolg zijn van afgeleide pijn. Nog een voorbeeld is de verlammende pijn in je zij die je krijgt als je te hard hebt gelopen.

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnel syndromen. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Hoe ontstaan triggerpoints? 
Triggerpoints zijn kleine samentrekkingen in spierweefsel. Een triggerpoint trekt aan het spierweefsel. De strakke banden spierweefsel houden op hun beurt de aanhechtingen van de spier onder spanning, wat weer z’n uitwerking heeft op de gewrichten die daar in de buurt liggen. Doordat de bloedcirculatie in de spiervezel vastloopt wordt een triggerpoint in stand gehouden. Door het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen raakt het tripperpoint geïrriteerd. Dit veroorzaakt de pijn.

Behandeling van triggerpoints
Door behandeling van het triggerpoint komt de bloedcirculatie weer op gang, wordt de spier weer van zuurstof voorzien en kunnen de vastgelopen afvalstoffen in het triggerpoint los te komen. Door direct op de triggerpoints te werken, is massage de veiligste, meest natuurlijke en meest effectieve vorm van pijntherapie.