cupping & moxa

Cupping is een behandelwijze die zijn traditie vindt in Oosterse geneeswijzen en al duizenden jaren oud is. Vooral Chinese artsen maakten en maken nog steeds gebruik van deze behandelmethode in combinatie met kruiden en acupunctuur.
In de Chinese geneeswijze wordt cupping gebruikt om meridianen en acupunctuurpunten te behandelen waardoor de doorbloeding in spieren en weefsels sterk verbetert en het stagnaties in de energiedoorstroming (Qi, spreek uit: Tsji) opheft. De cupping dringt diep door tot in de bindweefsellaag, dat zich om spieren en gewrichten bevindt.
Ook het gebied tussen de wervels kan ‘losgetrokken’ worden, wat masserend moeilijk is. 
Door de negatieve druk in de glascups word de afvoer van verhard vetweefsel bevorderd, waardoor het cellulitus bestrijdt.
Met het opheffen van energieblokkades kan cupping effectief worden toegepast bij onder meer:
• kou en opkomende verkoudheid
• spier- en gewrichtsklachten
• hoofdpijn/migraine
• rug-, nek en schouderpijn
• pijn in de onderbuik
• zwelling, vocht
• vooral bij spier- en gewrichtspijnen is het effect snel merkbaar.
Door de diepe bindweefselmassage worden spieren en huid soepel gemaakt en bindweefselverslakking opgeheven. Je komt zogezegd ‘ruimer in je vel te zitten’. Wat het masseren daarna nog meer veraangenaamd
Moxa
Moxa is afgeleid van een kruid dat in het japans Mogusa heet. Een Nederlandse vertaling van Mogusa is bijvoet, de Artemisia vulgaris. Het is een kruid dat bij aansteking langzaam en zeer heet verbrandt. Het geeft een aangename en weldadige infrarode uitstraling. Het moxeren is een eeuwenoude oosterse therapie die sinds ongeveer 200 jaar ook in europa bekend is. Het is een therapie die meegekomen is met de accupunctuur. Moxeren is goed bij chronische pijnen, slapte en gebrek aan energie, slapeloosheid en gewichtsproblemen, zoals rheuma en fybromyalgie (werkt normaliserend).